Vind de perfecte activiteit voor jouw doelen en levensstijl!

Het vinden van de juiste sport of activiteit is meer dan het maken van een keuze uit een lijst van opties. Het gaat om het vinden van een activiteit die niet alleen bij jouw fysieke capaciteiten past, maar ook past bij je persoonlijke interesses, doelen en levensstijl. Of je nou probeert af te vallen, je conditie probeert te verbeteren, spiermassa op wil bouwen, een manier zoekt om te ontspannen of een combinatie hiervan; het vinden van de perfecte activiteit kan een wereld van verschil maken.

Levensstijl

Sport kiezen

Populaire sporten

Man loopt hard in natuur

Het kiezen van een activiteit die je leuk vindt is cruciaal, omdat dit ervoor gaat zorgen dat jij het sporten vol kunt houden. Als je iets doet waar je echt van geniet, voelt het niet als een verplichting, maar als een goede toevoeging aan jouw leven. In dit artikel gaan we jou helpen om de perfecte activiteit te vinden die bij jouw doelen en levensstijl past.

 

Inhoud 

 

Jouw persoonlijke doelstelling bepalen

Voordat je met jouw zoektocht begint naar de perfecte sport of activiteit, is het belangrijk om eerst helder te krijgen wat je wil bereiken. Het bepalen van je doelstelling vormt de basis voor de beslissing die je daarna neemt. Als jij gewoon plezier wil hebben, is dat ook een goed doel! Kijk in dat geval eens bij de populaire sporten. Als je specifieke doelen hebt om te bewegen, lees dan gerust even verder.

Bij het opstellen van doelen kun je het beste concreet zijn. Dit zorgt ervoor dat je geen onrealistische verwachtingen voor jezelf schept. Concrete doelstellingen zijn meetbaar. Dus niet: ‘Afvallen’, maar ‘5 kilo afvallen binnen 3 maanden’. Stel korte- en langetermijndoelen op en blijf flexibel om je doelen aan te kunnen passen aan jouw veranderende levensstijl en interesses. Zorg ervoor dat je de lat niet te hoog legt voor jezelf. Als jij nu begint met hardlopen, is het iets te hoog gegrepen als jij over drie maanden een marathon wil lopen. Je kunt beter rustig aan doen en consistent blijven, dan direct keihard aan de slag gaan en na een aantal maanden opgeven omdat het op die manier niet vol te houden is.

 

Het vinden van de juiste activiteit voor jou
Sport voor specifieke doelen

Als het goed is heb je nu een persoonlijk doel bedacht. Of je nu sterker, fitter of stressvrijer wil worden, iedere doelstelling vereist een andere aanpak. Hieronder bespreken we een paar specifieke doelen en hoe je die kunt bereiken met bepaalde sporten.

 

Afvallen

Afvallen is een veelvoorkomend beweegdoel. Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je binnen krijgt. Je kunt dit op twee manieren doen: door meer te bewegen of door minder te eten. Een combinatie van deze twee werkt vaak het beste. In principe kun je met elke vorm van beweging afvallen, van tennissen tot krachttraining, maar niet alle vormen zijn gelijk als het gaat om vetverbranding. Je verbrandt per uur namelijk het meeste met intensieve cardio vormen, zoals hardlopen, bootcamp, fietsen en roeien. Afhankelijk van je tempo en intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden. Dit is aanzienlijk meer dan bij krachttraining, waarbij je qua verbranding meer richting de ondergrens van cardio zult gaan. Uiteindelijk kun je natuurlijk met iedere vorm van beweging afvallen, van krachttraining en duursport, tot tennis en volleybal. Het belangrijkste is om een vorm van beweging te kiezen die jij zelf leuk vindt én vol kunt houden.

Het beste is om bewegen een onderdeel van jouw dagelijkse routine te maken, door bijvoorbeeld vaker de trap te pakken, de auto verder weg te parkeren, überhaupt de auto links te laten staan of een paar keer per week een flink rondje te lopen. Als jij dit structureel in jouw dag kunt verwerken, gaat dit jou zeker helpen wat af te vallen.

 

Spieropbouw

Mensen die gespierder of strakker willen worden, kiezen vaak voor krachttraining. Er zijn verschillende soorten krachttraining: gewichtheffen, powerlifting, bodybuilding, calisthenics en crossfit.

Bij (olympisch) gewichtheffen en powerlifting is het doel zo veel mogelijk gewicht te verplaatsen. De bewegingen die hierbij gebruikt worden zijn echter anders. Bij gewichtheffen is het doel om een gewicht van de grond boven het hoofd te brengen. Bij powerliften gaat het om zo zwaar mogelijk bankdrukken, squatten en deadliften. Deze twee varianten van krachttraining zijn uitermate geschikt als jij je voornamelijk wil richten op sterker worden. Uiteraard zal je hierbij ook wat spiermassa opbouwen.

Als je puur wil trainen om te verbeteren hoe je eruit ziet, zijn bodybuilding, calisthenics en crossfit geschikter, aangezien je hier je hele lichaam gelijkmatiger mee aanspreekt. Als je wilt uitproberen of krachttraining iets voor je is, kun je tussen ons aanbod eens kijken of er iets voor jou tussen zit.

Man doet deadlift op matten
Conditieverbetering

Conditieverbetering wordt door veel mensen nagestreefd om hun uithoudingsvermogen te vergroten, hartgezondheid te verbeteren en zich over het algemeen fitter te voelen. Een goede conditie zorgt ervoor dat je langer kan bewegen zonder vermoeid te raken, ook bij dagelijkse activiteiten zoals traplopen, fietsen en gewoon wandelen. Om effectief conditie op te bouwen, is het belangrijk om regelmatig te trainen. Het is hierbij wel belangrijk dat je rustig aan begint en niet direct vijf keer per week gaat hardlopen of fietsen. De reden hiervoor kun je hier vinden.

Om je conditie te verbeteren kun je er het beste voor kiezen om een duursport te beoefenen. Door duursporten te beoefenen verhoog je je hartslag en je ademhaling. Regelmatige oefening maakt deze systemen efficiënter.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen extensieve- en intensieve duurtraining. Bij extensieve training is de intensiteit lager dan bij een intensieve training, maar voer je de training uit over een langere periode. Je kunt deze vormen natuurlijk ook combineren in een HIIT-training.

Conditietraining buiten in een groep
Stressvermindering

Als je wil sporten voor stressvermindering, is iedere vorm van (matig intensief) bewegen voldoende. Het is hierbij het allerbelangrijkst dat je iets kiest dat je leuk vindt en je ontspant. Dit kunnen sporten in spelvorm zijn, zoals tennis of voetbal, maar ook duursporten zijn uitermate geschikt om jouw stress te verminderen. Daarnaast is wandelen een laagdrempelige manier om even los te komen van dagelijkse zorgen en je gedachten te ordenen.

 

Sporten voor doelgroepen

Sporten voor senioren

Bewegen is gedurende ons hele leven erg belangrijk, zo ook voor senioren. Naarmate we ouder worden, spelen lichamelijke activiteit en regelmatige beweging een cruciale rol in het behoud van een goede gezondheid en welzijn. Voldoende beweging helpt niet alleen bij het op peil houden van de conditie, maar verkleint ook de kans op verschillende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose. Bovendien verbetert het de bot- en spierkracht, wat essentieel is voor het voorkomen van valincidenten, die vaak ernstige gevolgen kunnen hebben voor ouderen. Door actief te blijven, behouden senioren hun mobiliteit, wat essentieel is om dagelijks activiteiten zelfstandig uit te voeren.

Sporten biedt daarnaast ook een sociale component; het deelnemen aan groepsactiviteiten kan helpen bij het opbouwen van sociale contacten en het voorkomen van eenzaamheid, wat onder ouderen een veelvoorkomend probleem is.

Populaire sporten onder ouderen zijn wandelen, fitness, nordic walking, zwemmen en tennis. Wandelen is een toegankelijke, laagdrempelige manier om in beweging te blijven. Wandelen kan alleen, met vrienden of familie en in een wandelgroep. Fitness zorgt voor het behoud van bot- en spierkracht, conditie en kan de balans trainen. Dit kan ook zelfstandig, met vrienden of familie of in de vorm van groepslessen gedaan worden. Nordic walking is een uitstekende activiteit om het bovenlichaam, onderlichaam en de balans uitstekend getraind worden. Zwemmen is een populaire vorm van bewegen onder ouderen. De gewrichten worden hierbij minimaal belast, maar het zorgt wel voor een workout voor het hele lichaam. Tennis is een leuke manier om te bewegen in spelvorm en is ook beschikbaar in een Oldstars variant.

Er zijn in het hele land bewegingslessen voor senioren, ben je benieuwd naar het aanbod voor senioren bij jou in de buurt? Neem dan snel een kijkje tussen het aanbod. Wil jij meer informatie over de fysieke en mentale voordleen van bewegen voor ouderen, gemakkelijke manieren om meer te bewegen en informatie over het aanbod bij jou in de buurt? Lees dan hier verder!

 

Sporten voor kinderen

Bewegen is erg belangrijk voor kinderen. Kinderen die plezier hebben in bewegen, gaan daar vaker later mee door; het wordt een deel van hun leven. Ook leren kinderen door bewegen en sporten beter samenwerken, omgaan met tegenslagen en wordt hun weerbaarheid hoger.

Kinderen hebben een beker gewonnen

Het is voor kinderen dus belangrijk om een sport of activiteit te doen die ze leuk vinden. Teamsporten zijn goed voor de sociale ontwikkeling; kinderen leren hierbij om samen te werken, te communiceren en om te gaan met kritiek. Individuele sporten brengen voordelen zoals zelfredzaamheid met zich mee. Uiteindelijk maakt het niet uit welke sport kinderen beoefenen, als ze maar iets doen wat zij leuk vinden. Populaire teamsporten voor kinderen zijn voetbal, hockey en volleybal. Als jouw kind liever een individuele sport wil doen, kun je eens overwegen om naar tennis, turnen, zwemmen, atletiek of dansen.

Het is altijd handig om proeflessen te doen, zodat je zeker weet of een sport bij jouw kind past. Bij onze activiteiten kun je jouw kind aanmelden om activiteiten bij jou in de buurt uit te proberen.

 

Sporten voor mensen met een drukke levensstijl

Een drukke baan of levensstijl kan het lastig maken om tijd vrij te maken om te sporten of te bewegen, zeker als je agenda vol zit met werk, je studie of je gezinsleven. Toch is het dan belangrijk om te bewegen, en dit is zeker te doen.

Het is belangrijk om vaste momenten te hebben waarop jij sport. Op deze manier heb jij vaste sportmomenten in je agenda staan en laat je niets aan toeval over. Plan jouw beweegmomenten op tijden die jou goed uitkomen, dan is de kans groot dat jij je er aan kunt houden. Het beste is om deze sportmomenten samen met anderen in te plannen, met bekenden of in groepen. Afzeggen wordt namelijk vaak als lastig ervaren, zo zorg je ervoor dat je gaat sporten. Als je op zoek bent naar sporten die jij in groepen kunt doen, kun je hier bekijken of wij passend aanbod hebben voor jou.

Samen bewegen met anderen kan een stok achter de deur zijn voor jou. Er zijn erg veel mogelijkheden om samen te sporten, ook bij jou in de buurt, ook als jij niet veel tijd hebt en zo veel mogelijk uit een korte workout wil halen. Zo kun jij bijvoorbeeld, in groepsverband, workouts binnen één uur, of zelfs binnen 45 minuten doen. Deze workouts hebben vaak een hoge intensiteit, waardoor jij binnen deze korte tijd een goede portie beweging meepakt!

Als je liever thuis of zelfstandig beweegt, zijn er natuurlijk ook vele mogelijkheden. De Hartstichting heeft op hun website tips en oefeningen die jij kunt gebruiken om thuis te sporten. Op deze manier kun je nog beter bepalen wanneer je precies sport, maar wordt het misschien wel wat moeilijker om je eraan te houden, doordat je alleen de afspraak met jezelf maakt om te gaan bewegen. Hierdoor heb je geen externe ‘verplichting’ om te gaan bewegen, wat je wel hebt als je afspraken maakt met anderen.

Verder is het belangrijk dat je zo actief mogelijk blijft. Dit kan ook gemakkelijk in het dagelijks leven; neem wat vaker de trap, loop een stukje om, wandel tijdens telefoongesprekken of parkeer de auto wat verder weg.

 

Populaire sporten

Om je op weg te helpen, hebben we een aantal populaire individuele sporten, sporten in groepsverband en teamsporten op een rijtje gezet. Zo hoef je niet per se zelf op zoek, maar kun je direct aan de slag.

 

Teamsporten en sporten in groepsverband
Padel

Padel is een racketsport die de afgelopen tijd snel populair is geworden. Het wordt gespeeld in een omsloten veld of kooi en lijkt een soort mix van tennis en squash. Het is een goede manier om in spelvorm in beweging te komen. Het spel is snel en technisch, waardoor de rally’s erg afwisselend zijn en padel erg verslavend kan zijn. Er zijn in Nederland veel padelbanen die je hier kunt inzien.

 

Bootcamp

Een bootcamp is een trainingsprogramma waarbij het hele lichaam intensief wordt aangesproken. Een training bestaat vaak uit een combinatie van hardlopen, intervaltraining en specifieke fitnessoefeningen in de buitenlucht en is in principe voor iedereen toegankelijk; je maakt het namelijk zo zwaar als je zelf wil. Ben jij benieuwd waar en wanneer jij terecht kan om mee te doen aan een bootcamp? Het aanbod op MoveNL vind je hier.

Bootcamp op grasveld
Crossfit

Crossfit is ook een goede manier om je hele lichaam aan te pakken. Het verschil met een bootcamp is dat je bij bootcamp gebruik maakt van je eigen lichaam en elementen uit de natuur. Bij crossfit train je met je eigen lichaamsgewicht, kettlebells, barbells, roeimachines en meer, en train je binnen. Crossfit is uitermate geschikt om spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen

Individuele sporten
Hardlopen

Hardlopen is een sport die je zowel individueel als in groepen kunt doen, waar en wanneer je maar wil en zonder veel benodigdheden. Dit maakt dat het steeds populairder wordende sport is. Ben je opzoek naar een hardloopgroep bij jou in de buurt? Dan kun je het aanbod op MoveNL hier bekijken.

Boksen

Boksen is een uitstekende manier om je hele lichaam te trainen. Het is een intensieve sport die je boven- en onderlichaam gebruikt, wat zorgt voor een workout voor je hele lichaam. Tijdens een bokstraining werk je aan je uithoudingsvermogen, reflexen, coördinatie en spierkracht. Oefeningen zoals schaduwboksen, touwtjespringen en het gebruik van bokszakken en pads helpen je kracht en conditie op te bouwen. Bovendien verbrand je bij boksen veel calorieën, wat boksen ook geschikt maakt voor gewichtsverlies. Boksen is een veelzijdige sport voor iedereen die sterker en fitter wil worden.

Fitness

Fitness wordt steeds populairder onder alle leeftijdsgroepen van de bevolking. De reden hiervoor is dat je zelf kunt bepalen wanneer je gaat sporten. Het is een veelzijdige manier om je hele lichaam te trainen en je algehele gezondheid te verbeteren. Er zijn veel manieren hoe jij je fitness kunt verbeteren. Je kunt verschillende soorten oefeningen combineren, zoals krachttraining, cardio, flexibiliteit, en balans. Wanneer jij graag meer spiermassa op wil bouwen, kun je beter trainen met weerstand. Wil jij graag jouw conditie opbouwen? Dan kun je beter kiezen voor een duursport. Een mix kan natuurlijk ook, door beide te doen, of bijvoorbeeld door voor crossfit te kiezen. Daarnaast kunnen oefeningen zoals yoga of pilates je flexibiliteit en balans verbeteren. Wil jij graag fitnessen met begeleiding? Kijk dan eens tussen de fitnessaanbieders op MoveNL.

 

Beginnen met sporten

Als jij wil beginnen met sporten is het belangrijk dat je rustig van start gaat. Het lijkt goed om gelijk volop aan de slag te gaan, maar dit werkt vaak tegendraads. Je zult het minder goed vol kunnen houden en je hebt een grotere kans op blessures. Begin daarom met kleine stappen die jij goed vol kunt houden en bouw daarna op. Op deze manier went je lichaam ook stapsgewijs aan jouw nieuwe levensstijl.

Probeer daarnaast jouw sportmomenten in te plannen. Dit zorgt ervoor dat je er gedurende de week rekening mee kunt houden. Je kunt er ook voor zorgen dat je samen met iemand of in groepsverband sport. Zo is de kans groter dat je het volhoudt, doordat anderen op jou rekenen.

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds niet zeker hoe jij moet beginnen met sporten? In dit artikel vind je een uitgebreidere uitleg over hoe jij met sporten kunt beginnen! Misschien vind je iets dat goed bij jou past tussen al ons sportaanbod of kan onze AI buddy Smoove jou helpen om de perfecte activiteit te vinden.

 

Alles op een rijtje

Het vinden van een manier van bewegen die bij jou past is van groot belang voor je motivatie en hoe goed jij het vol kunt houden. Probeer eerst jouw doelstelling te bepalen, voordat je kijkt naar welke sporten interessant kunnen zijn voor jou. Als je een sport gevonden hebt, is het van belang dat je rustig aan begint. Zet kleine stappen die je gemakkelijk vol kunt houden en jouw lichaam rustig kan wennen.